Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilişinin 85’inci yılındayız.

MEDENİ KANUN’UN KABULÜ (17 ŞUBAT 1926)


Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilişinin 85’inci yılındayız.

 

          Medeni Kanun, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku ve eşya hukuku bölümlerinde yer alan kurallarla, yurttaşların doğumu öncesinden başlayarak, ölümünden sonrasına kadar özel yaşam ilişkilerini düzenleyen temel kanundur.

           Sosyal, ekonomik, kültürel yaşantımıza çağdaşlığı getiren bu kanun, Türk kadınını medeni haklarına, toplum temeli olan aile kurumunu da gerçek niteliklerine kavuşturmuştur. Türk kadını Medeni Kanunun kabulüyle ekonomik sosyal ve hukuksal alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur.

                 

                Medeni Kanun ile elde edilen haklardan bazıları

 * Resmi nikâh zorunlu hale getirilmiştir.

Tek eşle evlilik zorunluluğu getirilerek Türk ailesi modern bir yapıya kavuşturulmuştur.

Mirasta kız ve erkek çocuklarının eşit pay almaları sağlanmıştır.

Boşanma hakkı düzenlenmiş ve kadınlara da bu konuda haklar tanınmıştır.

Kadınlara istedikleri işte çalışabilme hakkı tanınmıştır. Böylece kadın ve erkekler arasında ekonomik ve sosyal alanlarda eşitlik sağlanmıştır.

          Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde hazırlanan Medeni Kanunumuz, kadın erkek eşitliğinin ve  demokratikleşmenin ilk adımı, aydınlığa ve çağdaşlığa açılan bir kapıdır. Medeni Kanunu’nun kabulü; Eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımıdır. Kadının birey ve bir vatandaş olarak haklarının korunduğunun belgesidir. 
                                          

         Ailede demokrasinin toplumda demokrasinin temeli olduğundan hareketle  Medeni Kanun kurallarının göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha  vurguluyoruz.

 

TÜKSAM Yönetim Kurulu

Bu içerik 17.01.2010 tarihinde yayınlandı ve toplam 685 kez okundu.