ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUK AİLELERİ VE UZMANLAR BULUŞTU.

https://www.trakya.edu.tr/haber/ozel-gereksinimli-cocuk-aileleri-ve-uzmanlar-bulustu
Dünya Engelliler Haftası nedeniyle Trakya Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Fakültesi Engelsiz Üniversite Birimi tarafından “Özel Gereksinimli Çocuk Aileleri ve Uzmanlar Buluşuyor” etkinliği düzenlendi.

Programa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKÇAM) Müdürü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi Engelli Öğrenci Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Sayın Aynur Gıcı Vatansever, “Dünya üzerinde çeşitli nedenlerle özel gereksinimli doğan ya da sonradan özel gereksinimi olan 1 milyardan fazla kişiyi yakından ilgilendiren bu haftayı, özel eğitim öğretmeni yetiştiren bir akademisyen olarak oldukça önemsediğimi belirtmek isterim.” diyerek başladığı konuşmasında Eğitim Fakültesindeki öğretim elemanları olarak öncelikli hedefleri arasında eğitimde “tüm öğrenenlerin içerilmesi” anlamına gelen Kapsayıcı eğitim ilkelerini önemseyen öğretmenler yetiştirmek olduğunu söyledi.

Gıcı Vatansever, “Kapsayıcı eğitimde kilit rol öğretmendedir ve öğretmenin yaptığı sınıf içi uyarlamalarla sınıftaki tüm özel öğrenciler eğitime dahil edilir. Bu doğrultuda öğretmenlerde, velilerde, idarecilerde ve öğrencilerde kısacası kapsayıcı eğitimin tüm paydaşlarında özel gereksinim kavramına yönelik algı ve tutumların olumluya dönüştürülmesini, özel gereksinim kavramının olağanlaştırılmasını, farklılıklara saygı kavramının geliştirilmesini hedefliyoruz.” dedi.

TÜKÇAM Müdürü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt ise “Özel gereksinimli çocuklar; sevgiye, şefkate, temel gereksinimlerinin asgari düzeyde karşılanmasına ve eğitilmeye ihtiyaç duymaktadır. Ailelerin, özel çocuklarını kabullerindeki süreçte verdikleri tepkileri ve uyumları çok önemlidir. Özel gereksinimli çocukların birey olarak kendi kararlarını vermelerine, bağımsızlıklarını korumalarına ve kendi hayatlarını yönetmelerine yardımcı olmamız gereklidir. Bu söyleşinin amacı da bu konulara değinmektir.” dedi. Kahyaoğlu Süt, programın hazırlanmasında başta Dr. Öğr. Üyesi Aynur Gıcı Vatansever olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederek faydalı bir söyleşi olması dileğinde bulundu.

Programın ilk iki bölümünde davetli konuşmacılar Edirne Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Vekili Uzman Cihan Arslan ve Özel Yağmur Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Emine Şen Küçükardalı birer sunum yaptı.

Son bölümde ise Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı olan 5 yaşındaki Muhammed Miraç’ın annesi Yasemin Nur Kader Mulalar, özel gereksinimli bir çocuğun ve ailesinin yaşamına dair notlar paylaştı.

Program, soru cevap kısmının ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden’in konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etmesi ile son buldu.
ResimResimResimResimResimResimResimResimResimResimResim

Bu içerik 27.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 43 kez okundu.