S
“8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) tarafından düzenlenen “Dünya Kadınlar Günü” başlıklı panel 8 Mart 2018 tarihinde Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. İ. Hakkı İnan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
TÜKSAM Yönetim Kurulu Üyesi ve Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Sanal’ın panel yöneticisi, İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Kumkale, İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeliz Yeşil ile Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Seda Donat Bacıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Panel açılışında konuşan TÜKSAM Müdürü ve İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Ebru Zümrüt Boyacıoğlu, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda elde ettiği kazanımların mücadelesini ve tarihsel süreçlerini ifade eden bir gün. 8 Mart 1857 yılında New York kentindeki dokuma işçisi kadınların eşit ve daha iyi koşullarda çalışma istekleri ile başlayan mücadele sürecinin bir neticesi. Bu mücadele sürecinin yaşatılması arzusu ile öncelikle belirli topluluklar tarafından anılaştırılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, zamanla kuvvetli bir rüzgara dönüşerek 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası kutlanan bir gün olarak ilan edildi. Bu kabulün altında insan hakları temelinde esas neden kadınların erkekler ile eşit konuma sahip olduğu bilinci ile dünya iletişimini güçlendirmekti. Dünyanın önde gelen ülkeleri kadın hakları fikrine sıcak bakmaya çalışırken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınlarına pek çok alanda haklar verildi. Bu netice itibari ile Türk kadınının varlığını bugün toplumun her alanında görmek mümkün. Toplumsal alanda cinsiyet eşitliği ülke kalkınmasında önemli bir role sahiptir. Kadınların toplumsal alanda etkinliğinin artırılması ve sahip oldukları hakların korunması maksadıyla Ülkemizde pek çok kamu ve iktisadi kuruluşu ile STK’ların varlığından ve bunların sayılarının her geçen gün arttığından söz edebiliriz. Bu kapsamda üniversiteler bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezlerini önemsiyoruz. Üniversitemize bağlı Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kadınlarımızın sorunlarını tespit edip çözümler üretmeye yönelik olarak Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun da desteği ile önemli akademik çalışmalara imza atıyoruz. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde önemli rol oynayan kadınlarımızın hak ettikleri konumlara gelebilmesinde eğitimin öncelikli öneme sahip olduğunun bilincindeyiz. Üniversitemizde lisans düzeyinde pek çok programda kadınlarımıza yönelik dersler okutuluyor. Buna ilaveten Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları’ Yüksek Lisans Programı’na ilişkin çalışmalarımızı tamamladık. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açmak istediğimiz bu yüksek lisans programı, interdisipliner bir program olacak. Bu doğrultuda YÖK nezdinde onay sürecinin tamamlanması ile birlikte 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde öğrenci alımına başlamayı hedefliyoruz. ” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım. Kadın ve erkek bir elmanın iki yarısı gibidir. Üniversitemiz bünyesinde akademik çalışmalar ve başarılı projeler sunan Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimizi önemsiyoruz. YÖK’ün yapmış olduğu ve bu konuda bize destekler sunan çok önemli çalışmalar var. Biz de bu çalışmaların içerisinde yer alıyor ve destekliyoruz. Üniversitelerin, kadınların hayata hazırlanmasında ve toplum nazarında eğitim, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel alanlarda kazanımlar elde etmesinde önemli rolü vardır. Üniversitemiz akademik ve idari personel toplam rakamları içerisinde kadın akademisyen ve idarecilerimizin %50 gibi önemli bir orana sahip olduğunu görüyoruz. Üniversitemiz pek çok alanda olduğu gibi bu hususta da güzel bir örnek teşkil ediyor. Değerli akademisyenlerimizin katılımıyla gerçekleşecek toplantının faydalı olmasını temenni eder, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü huzurlarınızda bir defa daha en içten dileklerimle kutlarım.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından panelde ilk konuşan isim Üniversitemiz İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Kumkale oldu. “Kadın Girişimciliği” konusunda bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. İlknur Kumkale, ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınmalarında kadınların iş hayatına aktif katılımlarının son derece önemli olduğuna dikkat çekerek “İş gücü piyasasındaki dengesizlikler kadının sektöre girmesiyle düzene giriyor. İşsizliğin önlenmesi, yoksulluğun azaltılması kadının iş yaşamına girmesiyle mümkün olur. ” dedi.
Panelde, İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeliz Yeşil de “Kadın Eğitiminin İstihdam Açısından Önemi” konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Yeliz Yeşil kadınlarımızın iş hayatında faal olmasında ve toplumda cinsiyet eşitliği uygulamalarında eğitimin öneminden bahsetti.
Üniversitemiz Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Seda Donat Bacıoğlu, “Kadın ve Şiddet” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek kadına karşı şiddet konularından bahsetti ve bu konuda bazı istatistiki veriler paylaştı.
https://www.trakya.edu.tr/news/universitemizde--8-mart-dunya-kadinlar-gunu--paneli-gerceklestirildi