AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İLE ÜNİVERSİTELERİN KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZLERİ (KASAUM) ARASINDA İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

ResimResim

1 Kasım 2017 Çarşamba günü saat 14.00'te Ankara The Green Park Hotel'de kadının ekonomik ve sosyal statüsünün güçlendirilmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadının insan haklarının korunması kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile üniversitelerin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri (KASAUM) arasında düzenlenen istişare toplantısına Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (TÜKSAM) temsilen müdür Yrd.Doç.Dr. Ebru Z. BOYACIOĞLU katıldı. YÖK’ün Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi yürütücüsü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve üye Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun da bulunduğu toplantı oldukça verimli geçti.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, "Şiddet, asla kabul edilemez bir insanlık suçudur. Sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak değil, aynı zamanda bir kadın ve bir anne olarak şiddetle mücadelede, her zaman sıfır tolerans ilkesiyle yaklaştığımızın altını çiziyorum" dedi.

Kadının güçlendirilmesi ve hemen her alanda daha etkin olması adına son 15 yılda anayasal ve yasal düzenlemeler gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Kaya, Bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalara, üniversiteleri ve özellikle KASAUM'ları dahil etmeye önem verdiklerini aktardı.

Bakan Kaya, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Avrupa Sözleşmesine uyumlu hazırlanan 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un 2012 yılında hayata geçirildiğini anımsatarak Kanun uyarınca, şiddetle mücadelede gereken ikincil mevzuat düzenlemelerin de yürürlüğe girdiğine dikkati çeken Bakan Kaya, "Elbette yasal mevzuat altyapısının hazırlanması önemli ama tek başına yeterli değildir. Asıl bunların, hayata geçirilmesi ve uygulamaya yansımasıyla anlam kazanıyor düzenlemeler. Bunun için, ilgili kamu kurumlarının yanında, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili tüm paydaşların da bir araya gelmeleri ve sorumluluk üstlenmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesinin öncelikli çalışma konuları arasında olduğunu vurgulayan Bakan Kaya, 2005'te yüzde 22,7 olan kadının işgücüne katılım oranının 2017 Haziran ayı itibarıyla yüzde 34,1'e yükseldiğini aktardı. Bunu yeterli bulmadıklarını ifade eden Bakan Kaya, "2023 hedeflerimiz arasında kadınlarımızın iş gücüne katılım oranını yüzde 41'e çıkarmak var. Bu yolda da emin adımlarla ilerliyoruz. 2023'te iş gücüne katılım oranını yüzde 41'in daha da üstüne çıkaracağız" dedi.

Kadının statüsünün güçlendirilmesi, kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ayrıca kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çalışmalarını kararlılıkla sürdürüleceğinin ifade edildiği toplantıda katılan  Üniversitelerin  Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yöneticileri yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundular. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda işbirliği olanakları, ortak projeler hakkında görüşler paylaşıldı.

Bu içerik 01.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 745 kez okundu.